home

tenniselleboog

tendinose

triggerpunten

 

Wat is een myofasciaal pijnsyndroom?

Onder een myofasciaal pijnsyndroom verstaat men klachten in het houdings- en bewegingsapparaat die veroorzaakt worden door de aanwezigheid van triggerpoints of triggerpunten.

Een triggerpunt is een hyperprikkelbare plaats gelegen in een strakke band van een dwarsgestreepte spiervezel.

Eenvoudig kan men stellen dat er binnen een spier een aantal spiervezels ook in rust zeer gespannen blijven staan. Dit voelt aan als een harde knoop. Ter hoogte van deze knoop is er compressie van de fijne bloedvaten en de kleine zenuwtakken. Als gevolg hiervan zien we een verminderde doorbloeding waardoor er een opstapeling van afvalstoffen is. Hierdoor wordt dit punt hypergevoelig. Een triggerpunt kan bewegingsbeperking, stijfheid, krachtsverlies en pijn veroorzaken waardoor de patiënt in een vicieuze cirkel terecht komt. Elke spier heeft zijn eigen karakteristieke pijngebied.


Hoe ontstaan triggerpunten?

Een triggerpunt kan ontstaan door een acute of chronische overbelasting. Soms is de oorzaak voor het ontstaan van de klacht voor een patiënt duidelijk (val van een trap, een zware inspanning, …) maar vaak weet men niet precies wat de oorzaak is en zijn de klachten geleidelijk ontstaan en toegenomen.


Diagnostiek van triggerpunten

Deze begint met het herkenning van het pijngebied van de patiënt. De therapeut kijkt welke spieren de pijn eventueel kunnen veroorzaken en onderzoekt deze spieren. De patiënt ervaart door druk de herkenbare pijn.


Behandeling

De therapie zal gericht zijn op het inactiveren van de triggerpoints door middel van dry needling. Nadien wordt de normale mobiliteit van de betrokken gewrichten hersteld. Hiervoor worden specifieke mobilisaties of manipulaties gebruikt.


Wat is dry needling?

Bij dry needling wordt een fijn naaldje(acupunctuurnaald) in het triggerpunt ingebracht en wordt een locale twitch response (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen zodat de vicieuze doorbroken wordt. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpunt veroorzaakt werd.

Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. "Dry" duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald. Er wordt alleen geprikt in het triggerpoint.Wat voel je tijdens en na dry needling?

Het inbrengen van de naald door de huid gebeurt snel en nagenoeg pijnloos. Daarna wordt de naald verder ingebracht tot in de aangedane spier en wordt het triggerpunt opgezocht. Bij het aanprikken van het triggerpunt is de LTR door de patiënt duidelijk voelbaar. Dit kan gepaard gaan met de voor de patiënt herkenbare pijn. Hierna wordt het triggerpunt opgewarmd en zachtjes gestretcht.

Na de behandeling kan de spier stijf en pijnlijk aanvoelen. De napijn verdwijnt over een periode van een paar uren tot 1 à 2 dagen. Nadien zien we een duidelijke afname van de pijn en spierspanning en toename van de beweeglijkheid.

Dry needling is een zeer efficiënte maar niet-pijnloze therapie.

Verschillende triggerpunten in spieren ter hoogte van de schouder, boven- en onderarm hebben hun pijnzone ter hoogte van de buitenzijde van de elleboog.